Skip to main content

Bumi Cinta

Salam, 
Aku sempat mengkhatam sebuah novel karya sasterawan Nusantara, Habiburahman El Shirazy. Selepas membaca tiga novel tulisannya, aku sentiasa mendamba novel - novel terbaru beliau. yang terbaru, aku baru menghabisi sebuah novel yang aku rasa memang hebat dan menakjubkan iaitu BUMI CINTA. 
Mengisahkan Ayyas yang datang ke Moskow untuk menyiapkan tesis untuk kajian sarjananya mengenai Sejarah  di Moskow. Di Moskow beliau dibantu oleh rakan lamanya Devid yang hidup bergelumang dengan perempuan dan arak. Ayyas terpaksa berkongsi apartment bersama dengan dua gadis yang berbeza agama iaitu Linor seorang gadis berbangsa Yahudi dan Yelena yang tidak percayakan agama dan seorang murtad kerana pernah keluar dari agama Islam. Ayyas turut berkenalan dengan seorang wanita hebat bernama Anatasia yang cantik, anggun, bijak dan memiliki gelaran kerana memiliki Ph.D dalam usia yang muda. Anastasia sentiasa membantu Ayyas dalam melaksanakan sarjananya dan dalam diam - dia mempunyai perasaan terhadap Ayyas dan pelawaannya mengajak Ayyas makan malam selalu ditolak ini kefrana Anatasia yang beragama katolik selalu meremehkan dan memandang rendah terhadap agama Islam.
Manakala Linor seorang pemain biola sebenarnya perisik Mosad yang amat bencikan Ayyas dan sentiasa mahu menggoda Ayyas dan Yelena pula seorang pelacur kelas atasan yang lemah lembut dan sentiasa membantu Ayyas
Dalam novel ini banyak mengupas kisah - kisah Rusia, kisah rakyat Palestin dan novel ini penuh sarat dengan informatif bagi mereka yang amat mencintai sejarah Dunia. Ayyas menghadapi banyak dugaan dan segalanya ditempuhi dengan kesabaran dan yang paling hebat adalah Ayyas dituduh sebagai pengebom. Malahan Ayyas seorang yang bijak dan petah berkata - kata dalam mempertahankan agama Islamnya sewaktu dipilih sebagai ahli panel di sebuah seminar.
Ayyas betemu dengan Sofia, gadis misteri yang mahu hidup bersama dengannya dan pengakhiran novel ini amat menyayat hati dan penuh tragis

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…