Skip to main content

Kau tercipta Untukku

Salam, 
Sebuah novel terbita Buku Prima bertajuk Kau tercipta Untukku tulisan Shahriah Abdullah. Novel ini memang best membuatkan nak tahu apa seterusnya. mengisahkan Amira yang selalu menjadi mangsa deraan suaminya bekerja sebagai pengemas dan pengasuh kanak - kanak. Srhinggalah dia ditugaskan di tumah Engku Farisah yang mempunyai 3 orang anak lelaki dan mengalami konflik rumah tangga dengan suaminya Engku Adruss.

Layanan dan perhatian Mira kepada tiga orang anak itu membuatkan Engku Adruss terpikat dengan Mira. dalam ketika itu Engku Faridah mahu menuntut cerai kerana mahu kembali bersama bekas kekasihnya, Datuk Adnan
Ketika itu juga, Azmi suami Mira banyak membuat onar dan mencanagkan kepada orang kampung yang dia sudah bercerai dnegan Mkra dan menuduh Mira perempuan curang. Bila Azmi mendapat tahu Mira keluar dengan Engku Adruss, Azmi cuba mahu membunuh Mira tapi berjaya diselamatkan oleh Noni, rakan baik Mira.

Setelah Azmi ditangkap dan dipenjarakan dan Engku Faridah berkahwin dengan Datuk Adnan, Mira menerima lamaran Engku Adruss. Kebahagian mereka hanya semantara apabila Engku Faridah yang kembali menjanda setelah berpisah dengan Datuk Adnan. Engku Faridah berasa dengki, cemburu dan marah melihat kebahagiaan bekas suaminya dan merancang mahu mengambil tempat dan haknya semula. Segalanya bermula apabila Engku faridah secara tidak sengaja bertemu dengan Usop, lelaki yang menggilai Mira.

Setiap plot membuatkan saya nak kisah seterusnya....rasa macam hendak tahu apa yang akan terjadi setiap babak( wah macam filem pulakkan?) 


Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…