Skip to main content

Lagenda Budak Setan
Salam
Mula - mula novel dan sekarang sudah menjadi sebuah filem Lagenda Budak Setan. Pertama kali baca novel tebal ini adalah sepuluh tahun yang lalu sewaktu ditingkatan enam atas. Sepatutnya saya bergelumang dengan buku - buku pelajaran tetapi saya mengambil masa sedikit dengan membaca novel LBS secara bersembunyi.
 Mula - mula baca Kasyah di alam persekolahan, Ya Allah nakal gila dan memang layak dipanggil budak setan!Kasyah ada abang bernama Iskandar dan ada seorang ibu. Kasyah bertemu dengan Ayu di alam persekolahan. Mula - mula Ayu memang benci sangat dengan Kasyah sebab kenakalan Kasyah lama - kelamaan Ayu dan Kasyah bercinta.jadi bermulalah episod cinta Ayu dan Kasyah tetapi kehadiran bekas kekasih Ayu, Azmi mula menggugat hubungan mereka berdua sehingga Ayu terpaksa menipu Kasyah untuk memutuskan hubungan.

Percintaan mereka berdua bertaut kembali apabila bertemu di luar negara tetapi Ayu kembai meninggalkan Kasyah apabila terpaksa pulang ke tanahair sehinggalah Kasyah mendapat kad undangan perkahwinan Ayu dan Azmi. Kasyah terlalu kecewa.

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…