Skip to main content

Sand Chronicles


Salam
Filem ini diadaptasikan dari sebuah komik Jepun yang popular. Filem ini mengisahkan Ann yang mengikut ibunya pulang ke kampung di sebuhg pekan kecil bernama Shimane. Ibu Ann seorang yang kecewa dengan hidupnya dan mudah tertekan serta mengalah setelah ditinggalkan oleh suaminya. Ann merasa terlalu sedih dan kecewa dengan kematian ibunya. Dia mula rasa tidak byakin dengan diri, lemah, perahsia dan keliru dnegan hidupnya serta tertanya - tanya kenapa ibunya sanggup meninggalkan dirinya.
Ann berkenalan dengan seorang lelaki bernama Daigo,yang mula menyintai dirinya dan mahu mengubah hidup Ann agar menjadi lebih baik dan mahu Ann melupakan kisah kematian ibu Ann yang tragis itu. dalam masa yangs ama Ann turut dicintai oleh Fuji dan Daigo turut dicintai oleh adik Fuji iaitu, Shika.
Ann yang mudah rasa tertekan, kecewa dan sedih seorang yang tidak tahu membuat keputusan dan sering terburu - buru. Dia meninggalkan Daigo tetapi bila berjauhan Ann merasakan rindu pada Daigo dan dia akan ke Shimane untuk menemui Daigo.
Bila Fuji hilang kerana ditumbuk olah Daigo yang merupakan ahli judo, Ann rasa bersalah dan ketakutan jika Fuji mati kerana dirinya. Daigo memberitahu Ann yang Fuji akan npulang tetapi Ann tidak percaya dan mula berfikiran negatif. Dia pulang ke Tokyo dan menemui Fuji. Ann rasa bersalah pulang ke Shimane tetapi dia masih keliru adakah dia benar - benar menyintai Daigo dan membuat keputusan untuk pulang ke Tokyo.
Sepuluh tahun kemudian Ann pulang ke Shimane bersama tunangnya dan Daigo memulangkan kembali 'Sand Chronicles'yang pernah diserahkan oleh Ann kepadanya

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…