Skip to main content

Heroes


Salam,

Taadaaaa sudah lama tidak menulis dalam blog. Okeylah kali ini saya hendak bercerita tentang filem hindustan. sejujurnya saya dah lama tak tengok filem hindustan Salman KhanPreity ZintaSunny Deol, Bobby DeolMithun ChakrabortyDino Morea, Sohail Khan dan ramai lagi.Filem ini mengisahkan dua pelajar filem bernama Ali dan sameer membuat filem dokumentari mengneai kenapa tidak harus memilih kerjaya tentera. dnmegan motorsikal mereka berdua membawa 3 keping  surat yang ditulis oleh tentera yang telah mati untuk diserahkan kepada keluarga masing - masing.
hentian pertama adalah tempat bernama Atari, di mana mereka bertemu seorang balu bernama Kuljeet kaur bersama anak lelakinya Jossi yang telah kehilangan suami yang berkhidmat dalam tentera kira - kira tiga tahun lalu. balu tersebut mencerita kehebatan suaminya sebagai tentera hingga menmui ajal.Namun Kuljeet begitu bangga menjadi isteri seorang perajurit.
Hentian kedua pula adalah di Himachal, mereka berdua bertemu dengan seorang lelaki bernama Vikram, seorang lelaki yang hebat dalam perkhidmatan tentera sehingga mengalami kecederaan yang mengakibatkan dia terpaksa berkerusi roda. Vikram telah kehilangan adiknya DJ yang juga berkhidmad dalam tentera. Vikram menceritakan  persaingan, kasih sayang dan kematian adiknya. Vikram amat mengkagumi kehebatan adiknya. Malahan Vikram mengatakan dia tidak menyesal bekorban untuk negaranya.
Hentian terakhir, di leh mereka bertemu ibu bapa Leftenan Shahil, iaitu pasangan doktor. leftenan Shahil yang telah menulis surat untuk mohon cuti namun tidak kesampaian. leftenan Shahil sebenarnya telah tekorban sewaktu menyelamatkan nyawa rakan seperjuangannya. Ibu Shahil boleh menerima hakikat kematian Shahid namun tidak bagi bapa Shahil.
Dua sahabat ini bermuhasabah dan merenung setiap peristiwa yang dialami oleh tiga keluarga yang telah kehilangan orang tersayang. kematian orang yang dikasihi bukan sahaja ada kesedihan namun terselit rasa bangga terhadapa perjuangan tersebut.Filem ini mengajar erti kasih sayang, perjuangan pengorbanan dan penghargaan

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…