Skip to main content

Dia Dihatiku......Liana Afiera Malik

Salam semua,
kali ini saya hendak bercerita tentang seseorang yang pernah mengubah saya dan menjadikan impian saya sebagai seorang penulis adalah satu realiti yang nyata. Beliau adalah idola dan juga mentor saya iaitu LIANA AFIERA MALIK. saya amat gemar membaca kisah YOYO yang pasti menjadi kegilaan remaja dulu. Perkenalan saya bermula melalui email. Saya begitu teruja dan tidak menyangka beliau sudi membalas email saya. ketika itu novel teragung beliau, BUKAN PUTERI LINDUNGAN memang mendapat sambutan hebat.

Saya berkenalan dengan beliau pada tahun 2005, ketika itu saya menuntut di shah alam. Saya ada menceritakan tentang novel yang saya tulis. ketika itu beliau ada membuka syarikat penulisan bernama NYLEA PUBLISHING. saya teruja dan mahu beliau menilai novel pertama saya itu. Kemudian tahun 2006 saya menemui beliau di restoran Secret Recipe di Sogo. kami mula berbincangkan tentang novel saya dan masa bertemu beliau saya memang teruja. Kak Liana seorang yang peramah dan mulutnya suka bercerita dan wajahnya bersahaja
Pertemuan pertama ketika itu saya benar - benar kagum dengan kecantikan yang beliau walaupun berwajah bulat. Seinga saya beliau datang bersama pembantu beliau bernama Adah. Jadi dari situ kami berkenalan dan beliau sudi menerbitkan novel sayawalaupun ketika itu karya - karya NYLEA PUBLISHING sudah melonjak di pasaran. Novel pertama saya bertajuk SEINDAH RINDU berada di pasaran.
Beliau sentiasa memberikan nasihat, motivasi, pandangan tentang dunia penulisan. saya pernah bercerita dengan beliau tentang novel - novel Ahadiat Akasha
" Kak Liana, kenapa ye Ahadiat akashah suka tulis watak hero dan heroine begitu sempurna sekali. Yelah hero tu mesti kacak gila. heroine mesti cun"
Nak tau apa jawapan Kak Liana?" Sebab penulisnya handsome. Ahadiat tukan hensem"
Ya saya mengakuinya sebab pernah tengok muka Ahadiat dalam novelnya. Ketika itu saya bertanya tentang Ahadiat Akashah. Kemudian saya tanya tentang penulis bernama Lamia Aimal.
Kak Liana selalu juga menghubungi saya bertanyakan perkembangan saya malahan Kak Liana selalu juga berceritakan tentang keluarganya terutama anak - anaknya iaitu Quzir dan Qaisara. saya tidak lupa dua adiknya yang cantik iaitu Nadia dan Baby
Tahun 2008, novel saya diterbitkan oleh beliau bertajuk TIADA CINTA LAGI. Beliau bertanya pada saya, "Ida nak cover novel yang macam mana?"
"Saya pun jawab, kalau boleh nak ala -ala macam muka Siti Nurhaliza dan latar belakangnya ada bunga"Ketika itu Kak Liana, pembantu, anaknya dan dua adiknya turun ke Melaka semata - mata mahu bertemu dengan saya pada tahun 2007.
Pada tahun 2008 hubungan kami  berdua terputus.Kak Liana seperti menyepikan diri. Sebelum ini dia ada beritahu yang kesihatan beliau kadang - kadang kurang memberangsangkan. Sebelum itu juga ,pereka cover novel kak liana iaitu Ajib telah meninggal dunia akibat kemalangan.

Pada hari 4 ogos 2011, saya membuka blog Aina Emir. saya terpaku apabila terpandang novel BUKAN PUTERI LINDUNGAN BULAN. hati terus berdetik nama kAk Liana. saya terus membaca blogitu. Bila sebut kak Liana telah meninggal saya terus menangis. Saya rasa macam tidak percaya. tak percaya yang kak Liana telah pergi. Untuk kepastian, saya hubungi novelis, kak Lily haslina Nasir. Beliau mengesahkan berita itu. saya tidak puas hati lagi, saya sms penerbit Kaki Novel, Encik Rizal. Beliau turut menerima berita itu. saya tidak dapat membayangkan yang kak Liana telah pergi meninggalkan suami, dua anaknya dan adik beradiknya. Al fatihah untuk Kak Liana.....

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.













Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…