Skip to main content

Filem dan Kanak - Kanak

Salam smeua,
okeylah saya sebenarnya nak cerita pasal filem dan kanak - kanak. Hari sabtu saya sempat menonton sebuah filem Indonesia yang bertajuk Laskar Pelangi. Mungkin cerita ini sudah ramai yang menontonnya dan saya orang terlewat malahan novelnya pun belum sempat saya membaca. Filem ini cukup menyedihkan saya, teramats edih. Saya sedih kalau kanak - kanak yang mahu elajar tapi tidak beri peluang lebih - lebih lagi mereka amat pintar dan bijak. Okeylah sekumpulan kanak - kanak di Pulau belitung mahu belajar tetapi kerana kemiskinan mereka ketinggalan lalu dua orang cikgu iaitu Cikgu Harfan dan Cikgu Muslimah membuka sebuah sekolah rendah yang dinamakan sekolah agama Muhammadiyah.  Sekolah boleh dibuka jika ada 10 orang pelajar tetapi saat sekolah itu hampir ditutup seorang murid istimewa bernama Harun telah menyelamat keadaan.

Sekolah Agama Muhammadiyah telah menceritakan kisah duka pelajar, guru, masyarakat dan sebagainya. Bermula menyertai pertandingan tarian ala - ala orang asli, sekolah tersebut telah membuka mata ramai masyarakat kemudian mereka menghadapi saat - saat getir apabila Cikgu Harfan meninggal dunia, cikgu Muslimah pula patah semangat namun kecekalan pelajar - pelajar disitu telah memberikan mereka semangat dan mereka belajar bersungguh - sungguh dan menyertai satu kuiz.

Namun pengakhiran cerita sungguh menyayat hati, seorang pelajar bernama Lintang terpaksa melupakan hasrat untuk belajar kerana terpaksa menjaga adik -adiknya kerana ayahnya telah hilang di laut.


Kemudian, jam 2 petang layan filem hindustan. Filem bertajuk Taarezameenpar yang mengisahkan seorang pelajar sekolah bernama Ishan yang seperti tidak berminat untuk belajar. Di sekolah dia hilang tumpuan sehingga membangkitkan kemarahan guru. Malahan masalah Ishan sampai ke ibubapa Ishan yang tidak faham akan perangai pelik Ishan yang seperti memusuhi buku. Sehingga di hantar ek sekolah asrama pun Ishan masih tiada perubahan sehingga seorang guru baru masuk telah mendapati Ishan mengalami masaalh Disleksia. Masalah Disleksia inisebenarnya membuatkan pelajar keliru untuk belajar dan mereka suka membaca dan mengeja perkataan yang dilihat kadang - kadang berpusing - pusing, timbul tenggelam dan sebagainya.


Comments

eita said…
citer kat atas tu tak tengok plok...tapi yang hindustan tu layan lah jugak..tapi sekerat jalan je......citer tu memang best...kesian kat budak tu...

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.













Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…