Skip to main content

MamaSaya tonton filem ini atas saranan seorang teman. Sebuah filem seram yang bagi saya sarat dengan  kasih sayang. Jeffrey membunuh isterinya lalu membawa lari dua anak perempuannya yang masih kecil iaitu Victoria dan Lily sehingga kereta yang dipandunya terhumban ke tepi jalan. Si bapa dan dua anaknya selamat lalu membawa ke dalam hutan. Di tengah hutan terdapat sebuah cabin lama. Di dalam rumah itu juga Jeffrey mati lalu dua anaknya  membesar dengan satu roh wanita.

Selepas lima tahun, Lucas yang duduk serumah dengan Annabelle dihubungi yang kereta abangnya ditemui dan dua anak saudaranya juga ditemui. Lucas sedaya upaya memohon untuk menjaga dua anak saudaranya itu dan berjaya meskipun Jean, kakak kepada ibu kandung Victoria dan Lily juga menuntut mahukan dua anak itu.

Lucas berjaya mendapat hak penjagaan anak saudaranya. Dua anak saudaranya dibesarkan disebuah rumah besar sebagai syarat penjagaan . Maka bermulalah satu demi satu misteri  yang mula menganggu Lucas dan Annabelle. Lucas dimasukkan ke hospital dan koma mendapat petunjuk dari mendiang abangnya, Jeffrey meminta beliau menyelamatkan dua anak gadisnya itu. Tidak cukup itu Doktor yang merawat dua kanak-kanak itu  tertanya-tanya siapakah mama yang dipanggil oleh dua beradik itu.

Filem ini sangat menarik dan begitu menyeram malahan menggunakan teknik imbas kembali yang tersuusn. Mimpi yang dialami  memberikan petunjuk. Sinematografinya juga menarik walaupun latar filem begitu kelam dan menyeramkan. Pengakhiran filem ini tidak klise malahan sangat menyentuh hati saya. Saat dua beradik ini dipisahkan oleh satu roh, ia mampu mkengundang rasa sayu penonton malahan ibu saudaranya, Annabelle juga sanggup berhempas pulas menarik dua beradik itu kembali kepadanya daripada genggaman roh yang kehilangan anak.

Bintang: 4/5

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…