Skip to main content

Vacation


Filem yang diterbitkan pada tahun 1985 benar-benar membuatkan saya teruja menonton di CINEMAX . Filem ini memang kelakar dengan insiden-insiden luar jangkaan sehingga melibatkan kematian sewaktu bercuti.

Clark Griswold  lakonan  Chevy Chase, mahu menghabiskan lebih banyak masa dengan isterinya Ellen lakonan Beverly D'Angelo dan dua anaknya Rusty  dan Audrey setelah 15 tahun bekerja tanpa bercuti. Clark memutuskan untuk membawa keluarganya dari Chicago kawasan ke Los Angeles yang ada taman hiburan Walley Dunia. Ellen mahu menaiki kapal terbang , tetapi Clark berkeras untuk memandu, kerana beranggapan dapat merapatkan hubungan keluarganya. Beliau membeli kereta baru sebagai persediaan untuk perjalanan yang jauh , tetapi peniaga kereta mendakwa kereta tersebut tidak bertahan untuk enam minggu. .Perjalanan dari Chicago ke LA mengambil masa 2 minggu jika memandu kereta!

Semasa perjalanan keluarga, mereka menghadapi banyak kejadian yang tidak diingini,  Ketika Ellen dan Clark bergaduh , mereka tersesat  kemalangan dan menjadi terdampar di padang pasir

Walaupun menghadapi pelbagai musibah yang emlanda  Ellen dan anak-anaknya, Clark menjadi taksub untuk tiba ke  Walley World. Mereka akhirnya tiba walley World tetapi  mendapati taman ini ditutup dua minggu untuk proses penambaikan. Clark kecewa akhirnya membeli pistol mainan untuk mengugut  pengawal keselamatan agar membenarkan  mereka masuk ke dalam walley Woeld  Ellen dan anak-anak ikut dan  cuba untuk menenangkan Clark. Akhirnya, pasukan LAPD SWAT tiba, bersama-sama dengan pemilik walley World

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…