Saturday, September 10, 2016

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila Elicha mula menggugat rumah tangga pasangan itu dengan cuba menggoda Adam Rafail.
  Kematian Datuk Rahmah juga membuatkan Lily Sarah mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia.
  Segalanyanya semakin menggugah keadaan apabila cinta pertamanya, Ariq Iskandar mahu menuntut cinta dari Lily Sarah. Saat pergolakan rumahtangga, Michael Ryan dan Adam Rafail menjadi rapat. Michael Ryan menarik Adam Rafail kembali ke agama Islam dengan menghadiahkan Al Quran yang sebenarnya milik Eric Turner. Namun konflik memuncak apabila Adam Rafail mendapat tahu Michael Ryan selalu menghubungi Lily Sarah di Malaysia. Lebih membuatkan Adam Rafail marah dan tertipu, Michael Ryan pernah ke Malaysia menemui Lily Sarah. Adam Rafail tidak mahu kembali ke Malaysia dan yakin Lily Sarah akan kembali semula ke New York.
  Lily Sarah berada dalam di lema. Antara Adam Rafail, Michael Ryan atau Ariq Iskandar

No comments: