Skip to main content

Sinopsis Cinta 7 Negara


Lila Suhaili pelajar Ph.D Komunikasi mengambil keputusan untuk mengembara. 7 buah Negara menjadi pilihannya iaitu Indonesia, Australia, Perancis, Singapura, Thailand, Itali dan England. Beliau mengambil keputusan mengembara sambil menyiapkan Ph.D yang hampir siap untuk melengkapkan impian dan menunai impian arwah mama. Dengan menggunakan wang dan jurnal peninggalan arwah mamanya, dia mahu mencari seseorang yang boleh merungkai asal usul dan kisah cinta arwah mamanya. Dia ingin tahu siapa sebenar ayah kandungnya lantaran kebencian papa dan keluarga papa terhadap dirinya. Pengembaraan Lila Suhaili menemukan dia dengan Alamsyahrizal, lelaki keturunan Batavia dari Indonesia yang bekerja sebagai Jurugambar di luar Negara.
            Setiap Negara yang dikunjungi dia akan bertemu dengan Alamsyahrizal secara kebetulan dan manusia-manusia yang memberikan dia semangat dan motivasi agar meneruskan hidup ini meskipun dibenci papa sendiri. Pertemuan dia dengan sahabat Alamsyahrizal iaitu Dr Alex membuatkan dia  terkejut berikutan pertemuan jurnal Kartini Daeng Misbah, wanita keturunan Bugis. Tidak cukup itu, gambar wanita dalam jurnal itu sama dengan potret yang tergantung di rumah nenek Lila Suhaili di Melaka. Malahan neneknya memberitahu Kartini dan Lila Suhaili mempunyai persamaan. Bukan sahaja wajah tetapi sikap degil dan suka memberontak.  Dr Alex ingin menyusuri sejarah keturunan Kartini berikutan percintaan Kartini dengan Partama, pedagang kecil dari  Bukit Tinggi di halang oleh bapa Kartini, Daeng Misbah.  Percintaan Kartini dan Partama bukan sahaja dihalang oleh Daeng Misbah tetapi ada satu keturunan Jawa telah mengenakan sumpahan agar Partama tidak akan bernikah dengan sesiapa lantaran anak keturunan Jawa itu kalah bertarung dengan Partama. Anak keturunan Jawa itu juga menaruh hati kepada Kartini tetapi ditolak Kartini. Dendam anak ketrunan jawa itu membuatkan Kartini tidak bernikah dengan sesiapa sehingga mati.

Kajian Dr Alex melalui jurnal Kartini menemukan keturunan Partama.Namun ada yang lebih mengejutkan keturunan Partama ada kaitan dengan kekasih arwah mamanya dan keluarga Alamsyahrizal. Alamsyahrizal dan Lila Suhaili mencari  keturunan Jawa yang telah mengikat sumpah keturunan Partama berikutan penceraian dan kematian jika lelaki  keturunan Partama bernikah. Namun sesuatu yang telah menghiris hati Lila Suhaili.

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…