Sunday, September 11, 2016

Sinopsis Cinta 7 Negara


Lila Suhaili pelajar Ph.D Komunikasi mengambil keputusan untuk mengembara. 7 buah Negara menjadi pilihannya iaitu Indonesia, Australia, Perancis, Singapura, Thailand, Itali dan England. Beliau mengambil keputusan mengembara sambil menyiapkan Ph.D yang hampir siap untuk melengkapkan impian dan menunai impian arwah mama. Dengan menggunakan wang dan jurnal peninggalan arwah mamanya, dia mahu mencari seseorang yang boleh merungkai asal usul dan kisah cinta arwah mamanya. Dia ingin tahu siapa sebenar ayah kandungnya lantaran kebencian papa dan keluarga papa terhadap dirinya. Pengembaraan Lila Suhaili menemukan dia dengan Alamsyahrizal, lelaki keturunan Batavia dari Indonesia yang bekerja sebagai Jurugambar di luar Negara.
            Setiap Negara yang dikunjungi dia akan bertemu dengan Alamsyahrizal secara kebetulan dan manusia-manusia yang memberikan dia semangat dan motivasi agar meneruskan hidup ini meskipun dibenci papa sendiri. Pertemuan dia dengan sahabat Alamsyahrizal iaitu Dr Alex membuatkan dia  terkejut berikutan pertemuan jurnal Kartini Daeng Misbah, wanita keturunan Bugis. Tidak cukup itu, gambar wanita dalam jurnal itu sama dengan potret yang tergantung di rumah nenek Lila Suhaili di Melaka. Malahan neneknya memberitahu Kartini dan Lila Suhaili mempunyai persamaan. Bukan sahaja wajah tetapi sikap degil dan suka memberontak.  Dr Alex ingin menyusuri sejarah keturunan Kartini berikutan percintaan Kartini dengan Partama, pedagang kecil dari  Bukit Tinggi di halang oleh bapa Kartini, Daeng Misbah.  Percintaan Kartini dan Partama bukan sahaja dihalang oleh Daeng Misbah tetapi ada satu keturunan Jawa telah mengenakan sumpahan agar Partama tidak akan bernikah dengan sesiapa lantaran anak keturunan Jawa itu kalah bertarung dengan Partama. Anak keturunan Jawa itu juga menaruh hati kepada Kartini tetapi ditolak Kartini. Dendam anak ketrunan jawa itu membuatkan Kartini tidak bernikah dengan sesiapa sehingga mati.

Kajian Dr Alex melalui jurnal Kartini menemukan keturunan Partama.Namun ada yang lebih mengejutkan keturunan Partama ada kaitan dengan kekasih arwah mamanya dan keluarga Alamsyahrizal. Alamsyahrizal dan Lila Suhaili mencari  keturunan Jawa yang telah mengikat sumpah keturunan Partama berikutan penceraian dan kematian jika lelaki  keturunan Partama bernikah. Namun sesuatu yang telah menghiris hati Lila Suhaili.

No comments: