Skip to main content

Terusir


Terusir
Tajuknya simple tetapi menarik. Sejujurnya saya tidak akan kewujudan novel ini sehinggalah saya mengetahuinya di Facebook. Tanpa membuang masa saya terus memesan buku ini melalui seorang rakan di facebook.

Terusir sudah menggambarkan seseorang di usir dan terus menderita. Tulisan hamka tidak pernah jauh dari kisah rumahtangga seperti Merantau ke Deli,Tenggelamnya Kapal Van Der Wijk.  . Bukan seperti kisah-kisah rumah tangga dalam novel-novel popular.

Mariah, isteri yang telah di usir oleh suaminya akibat fitnah keluarga suaminya. hamka sentiasa menggunakan teknik surat dalam karya-karyanya. usiran dari suaminya membuatkan Mariah menderita kerana terpisah dengan anak lelakinya, Sofyan. Utusan surat kepada suaminya Azhar menginggatkan suaminya akan janji-janji yang pernah dilafazkan di awal pernikahan.

Mariah bekerja dengan Nyonya dan bernikah dengan Yasin namun setelah Nyonya pulang ke Eropah, Mariah bercerai dengan Yasin. Maka dari situ bermulanya kehidupan beliau sebagai Pelacur dengan nama Neng Siti

dalam novel ini, perempuan menjadi mangsa penderitaan akibat lelaki yang bergelar suami dan dicemburui wanita lain kerana kecantikan. 

Comments

Popular posts from this blog

Tempat makan yang best

Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…