Skip to main content

Tempat makan yang best


Assalamualaikum. Ada juga rakan-rakan yang tanyakan tempat makan yang best dan selalu saya pergi. Saya biasa makan di luar pun tempat makan yang biasa saya pergi tapi tak apalah saya kongsikan juga makanan yang best dan tempat makan yang best. Mungkin ada yang dah biasa pergi.

Nasi pulut kari ayam. Kedai ini sangat terkenal di Bukit Senjuang. kedai ini juga ada menyediakan pelbagai menu termasuk asam pedas dan makanan bergoreng. kuih muihnya pun boleh tahan sedap.

Cendol Kacang yang terkenal di kiosk Seri Serkam. Cendol Seri Serkam sangat terkenal. Cawangannya ada di Merlimau dan Kandang, Melaka

Chicken Steak kegemaran saya di Food Court AEON bandaraya

Lempeng kelapa yang sedap yang saya selalu nikmati sarapan. Kedai ini memang ramai orang yang terletak di jalan Muar. Biasa dibuka hanya pada waktu pagi. sabtu dan ahad tidak di buka.

Burger Malam JUmaat yang terdapat di deretan kedai berdekatan dengan kg Morten. kedai ini bertentangan dengan Sungai Melaka. Sedap burger ini. Ada banya jenis burger.

Lontong special yang terdapat di Ujong Pasir. Kedai ini berdekatan dengan SK Ujong Pasir, Melaka.

Mi Goreng Tengkera, Melaka. Gerai mi Goreng ini sangat terkenal sejak ayah saya bersekolah rendah. Kedai ini di buka pada waktu pagi. Kaum cina memang suka makan mi goreng di sini.

Coconut Shake Alai yang bersebelahan SK Alai, MelakaMi Sizzling. kedainya saya lupa namanya terdapat dalam kedai Taman Debunga

Nasi Beriani kambing, JM Beriani, Subang, Selangor

Roti canai telur mata, Kafe An Nasuha, jalan Masjid India


Nasi Ayam Melawati, Taman Melawati, Ulu Klang

Laksa, R & R Dengkil, Selangot

Mi Udang, Kuala Sepetang, Perak

Saya lupa nama menu ini tapi hanya dapat di Old Town Coffee, AEON bandaraya, Melaka

Murtabak Singapore, Muar

Bubur Ayam, Ujong Pasir, Melaka. Kedai ini berdekatan dengan SK Ujong Pasir.

Nasi lemak Ayam, Ujong Pasir, Melaka

Bihun Sup, Telok Mas

Laksa Nyonya, Ujong Pasir, Melaka

Lamb Chop. Wind Mill, banda Hilir, Melaka raya

Saya lupa namanya tetapi hanya dapat di Billionaire, Melaka

Sup daging kambing cecah roti, Restoran Tasik Sri Utama, Bukit Baru. Kedai ini bersebalahan dengan Hotel Cowboy

Nasi Kerabu, Bukit Katil. Gerainya kecil tepi jalan

Ayam Penyet Lamongan, Bachang, Melaka

Lupas nama menunya tapi hanya dapat di Kenny Rogers
Makaroni Cheese, Kenny Rogers

Mi goreng lembap, Bukit Palah, Melaka

Nasi Lemak, Tengkera, Melaka


Tosai Masala, Restoran Subaidah, MITC, Ayer Keroh
Ini lamb Maqluba, handramawth, Bukit Baru


Bakso, Serindit Corner

Mi Rojak, Tg Emas, Muar
Mi Tarik, Nu Sentral

Chicken Burger, Tesco Peringgit, Melaka

Cendol Alai
Lupa nama menu ini tapi biasa jumpa di Secret Recipe Merlimau
Sup Semabok Resipi Ummi, Semabok

Tosai Masala. Restoran Al Mashur, Merlimau Utara

Kuey teow ladna, Food Court AEON Ayer Keroh

Kueyteow ketam di Dataran Klebang 

Laksa Kluang di Kluang Station

Mi Rebus Hassan. 

Comments

Popular posts from this blog

Artis menulis, Fattah Amin dan Buku

Assalamualaikum,

Berantakan juga media sosial bila isu Fattah Amin menulis buku. Ya, sesunguh itu sangat bagus dan di kagumi selepas mendengar lagunya mula berputar di corong-corong radio maka belia pria yang hebat sekali. Buku berjudul '99 Kata-Kata Fattah Amin'  dipasarkan sejak 11 Februari lalu itu mengundang kritikan dan cemuhan  ramai kerana isi kandungannya didakwa ramai sebagai tidak layak dibukukan.
Kritikan dan cemuhan buku yang di tulis oleh aktor tersebut menjadi bahan ejekan. Imej dan teks buku tersebut digantikan dengan lelaki bangla, Sultan Melaka dan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ahmad Maslan.  Penulis-penulis selebriti janganlah menulis buku untuk sekadar tangkap muat. Hanya beberapa patah perkataan, cukup untuk melengkapkan satu muka surat. Ya,  buku ini dibuat untuk peminat. Kalau setakat gambar-gambar swafoto dengan 'copy and paste' ayat-ayat daripada laman sosial Twitter, IG atau facebook, lebih baik tidak perlu dijual.…

Sinopsis Rindu Syurga di New York

Lily Sarah meninggalkan Malaysia mengikut ibu saudaranya, Datuk Rahmah ke New York.  Dia membesar di situ sehingga berkenalan dengan Michael Ryan yang menjadi sahabat baiknya sewaktu menuntut di Universiti. Michael Ryan sebenarnya amat meminat Islam tetapi tidak boleh memeluk agama Islam kerana ibunya, Rose Wick tidak akan mengakunya sebagai anak jika Michael Ryan meninggal agama asalnya. Hasrat itu amat digfahami oleh datuknya, Eric Turner yang pernah menjadi tentera British dan berkhidmat di Tanah Melayu. Sewaktu di Universiti, Michael Ryan selalu bertindak sebagai pelindung Lily Sarah yang menjadi mangsa  diskriminasi agama.
   Lily Sarah mengahwini Novelis terkenal, Adam Rafail yang sudah tinggalkan nilai-nilai Islam dan adat Melayu dalam hidupnya. Lily Sarah cuba untuk memperbetulkan hidup suaminya. Michael Ryan yang sebenarnya memendam perasaan cinta terhadap Lily Sarah ingin menjadi sahabat pasangan suami isteri itu.
  Perubahan hidup pasangan suami isteri itu bergolak apabila…