Sunday, July 9, 2017

Air Doll
Sebuah filem lakonan Bae Donna dari Korea Selatan sebagai patung seks. Filem Jepun ini bukan filem seks sebaliknya filem berat yang mengangkat kemanusiaan dan kemasyarakatan. Patung seks dihasilkan bagi memenuhi kepuasan seseorang lelaki tetapi dalam filem fantasi ini Nozomi, patung seks yang dijaga, dibelai, disayangi oleh seorang lelaki pertengahan usia iaitu Hideo sebenarnya hidup pada waktu siang.
Nozomi menyelami kehidupan manusia dengan rasa gembira, bergaul dengan masyarakat serta menikmati keindahan muka bumi ini namun sayang dia tidak boleh makan dan minum. Nozomi, patung yang mempunyai hati dan perasaan menjaga seorang lelaki tua yang sakit, bekerja di kedai VCD/CD, gemar melukis dan mengait akhirnya patuh hati dan keceewa.
Taukeh kedai tempat dia bekerja mengambil kesempatan terhadap dirinya, Hideo membeli patung lain setelah dirasakan Nozomi tidak diperlukan. Lebih menyedihkan Nozomi, dia ke tempat patung dihasilkan. Dia dapati patung yang tidak berguna lagi akhirnya dicampak ke tempat pembuangan sampah. Lebih meluluhkan hati Nozomi, Junichi, lelaki yang disukainya akhirnya mati.
Nozomi, patung yang memiliki impian dan harapan dalam hidupnya.

4.5/5 Bintang. Ada sesiapa yang sudah tonton filem ini?

No comments: