Saturday, September 9, 2017

Hijabsta balletSaya menonton filem ini di Astro Best. Hijabsta ballet jauh sekali dibandingkan dengan Black Swan. Filem ini saya rasakan seperti eksperimen dan cuba menampilkan sesuatu yang luar biasa. Penari ballet bertudung? Itu yang menimbulkan persoalan namun ada keberanian yang cuba ditampilkan. Kita selalu lihat trampilan penari ballet itu bagaimana bukan? Filem ini menarik walaupun menampilkan  muka-muka baru dan di bantu pelakon-pelakon berpengalaman seperti Betty Benafe, Arman Graseka dan  Aida Rahim.

Watak Adele Shakiri yang ditampilkan bukannya wanita yang luar biasa perwatakannya. Pada awalnya Adele tersepit antara harapan ibunya dan harapan neneknya. Ibunya berharap Adele menggembangkan sayapnya sebagai penari Ballet yang terkemuka manakala neneknya pula memberi harapan agar tidak melupakan agama dan adat. Biarpun ranting yang tumbuh tidak sama arah tetapi ia tetap dari akar pokok yang sama, itu sebahagian pesanan nenek Adele.

Adele bukannya wanita yang kecewa dalam bercinta tetapi  cuba melawan hukum dengan keberaniannya menunjukkan penari ballet tetap boleh berhijab. Ballet itu adalah hidupnya. Berhijab adalah pegangannya. Tragedi yang menimpa rakannya membuatkan Adele mahu berubah tetapi tetap tidak mahu meninggalkan ballet.

Kedegilan dan keberanian Adele mahu membuat persembahan ballet secara bersendirian seakan mencabar masyarakat dan meresahkan ibubapanya sendiri. Adele berdegil tetap mahu melakukaqn sesuatu agar ballet dan hijab di terima masyarakat. Tindakan Adele juga ditentang oleh golong ekstremis sehinggakan Adele di serang. Di situ kita lihat sikap golongan ekstremis yang sebenarnya tidak menghormati serta memalukan wanita.

Rentetan dari peristiwa itu, Adele di hantar ke Perth bagai mencari ketenangan dan mencari dirinya sendiri. Pengganut Islam dilihat sebagai pengganas begitu juga Adele berhijab berdepan dengan sekelompok Islamphobia. Ketakutan itu menganggu dia untuk bergerak ke mana-mana.


Adele dilakonkan oleh Puteh Maimun Zahra yang merupakan penari ballet profesional.


No comments: